Ångströmlaboratoriet i Uppsala

Nominerad till Årets Byggnad 2023

Den 13 maj 2022 var det kunglig invigning av nya Ångströmlaboratoriet. Bygget är det största i Uppsala universitets historia och resultatet är en kreativ miljö med internationell lyskraft.”Den första konceptidéen lever tydligt kvar i den färdiga byggnaden”, berättar Marika Axén, ansvarig arkitekt SAR/MSA på PE Teknik & Arkitektur.

Fox Belysning levererade ca 600 st HLS Ledstångsbelysning till trapporna och inte minst till räcket vid Foucaultpendeln som hänger i en 28 meter lång vajer i atriets tak…

Foucaultpendeln består av en tyngd som är fäst vid en lång vajer och upphängd i ett tak eller liknande så att den kan svänga och rotera med så liten friktion som möjligt.
På så sätt kan man få den att pendla i flera timmar, och efter ett tag kan man se att den inte längre rör sig i samma riktning som när den startade.
Detta beror på att jorden under tiden har roterat runt sin axel, och på grund av Corioliseffekten följer pendeln inte riktigt med i denna rotation utan ”dröjer kvar” mer eller mindre i den riktning den ursprungligen började svänga i. (Text från Wikipedia)

 

 

Armatur

HLS ledstångsbelysning

Arkitekt

PE Teknik & Arkitektur

Elentreprenör

Bravida

Fotograf

Tore Larsson

Karta

Google Maps

År

2022

Byggherre

Akademiska Hus