Ny Kaervang i Danmark – Bostäder med dynamiskt ljus

Det danska arkitektkontoret Cubo Architects har utformat bostaden, Ny Kaervang, vid Limfjorden i Danmark. Huset är hem för personer med allvarliga psykiatriska störningar, och Cubo beskriver idén bakom projektet på sin hemsida:

Avsikten är att skapa ”den goda bostaden”. Det är en bostad som är tillräckligt flexibel för att tillgodose individuella behov och skapa den integritet vi normalt ser i privata radhusbyggnader samtidigt som möjligheten finns att välja en gemenskap.

Belysningen på Ny Kærvang är dynamisk (tunable white) och kan anpassas efter de skiftande behov som uppstår hos denna typ av bostad. Ljusfärgen kan ställas in från 2700 till 6500 K, och rymmer således spektrumet från det stämningsfulla varma kvällsljuset till det kallare vita ljuset, som ligger nära det vi upplever dagtid.
Arkitekterna har använt takarmaturen Pelée både infälld och utanpåliggande i korridorer och samlingsutrymmen. På balkongerna sitter väggarmaturen Nyx 190 och vid infart till området har de använt stolpar med armaturen Nyx 330.

Armatur

Pelée Infälld, Pelée Tak,Nyx 330, Nyx 190,

Arkitekt

Cubo Arkitekter

Fotograf

Cubo Arkitekter

År

2018