Folke Bernadottes bro, Stockholm, nominerad World Architecture Festival 2021

Den 17 september 2019 invigdes Folke Bernadottes bro. En ny gång- och cykelbro över Djurgårdsbrunnsviken som binder samman södra och norra Djurgården. Nu blir det ännu enklare att ta sig från Rosendal till Tekniska och Etnografiska museet.

På ungefär samma plats har det tidigare funnits två mindre broar. Den första upprättades 1820 av kung Karl XIV Johan och användes av kungen själv då han transporterades, ofta med häst, mellan Rosendals slott och militärparaderna på norra Djurgården. Bron, som var en pontonbro, användes endast under sommartid mellan 1820-1848. Nästan 100 år senare, i samband med Stockholmsutställningen 1930, lät man bygga en provisorisk bro. Gunnar Asplund var arkitekt och kvällstid lystes den upp av cirka 1000 st glödlampor.

Det är Rundquist Arkitekter som ritat Folke Bernadottes bro och istället för 1000 st glödlampor används 100 st LED-puckar på 1,4 W/st.

LED-puckarna, eller HLS Snap som vi kallar systemet, integreras enkelt i ledstänger och ger en fullgod belysning åt fotgängare och cyklister

I fallet Folke Bernadottes bro integrerades puckarna i en metallprofil under överliggaren i trä. Diskret och snyggt utan att inverka på brons utseende.

Folke Bernadottes bro invigdes av kung Carl Gustaf och till skillnad mot hans farfars farfars farfars ridbro på 1800-talet, är denna öppen även för allmänheten. Även om det var kungaparet själva som fick ta den första promenaden över Stockholms senaste bro.

Folke Bernadottes bro är listad till WAF, World Architecture Festival 2021, i kategorin Transport – färdigställda byggnader!
 
World Architecture Festival är världens största internationella arkitektevenemang. Årets vinnare kommer att offentliggöras i december på World Architecture Festival i Lissabon…

Se film – IGTV (Lasse Olsson)

 

 

Armatur

HLS Snap

Arkitekt

Rundquist Arkitekter

Ljuskonsult

Black Ljusdesign

Fotograf

Lasse Olsson

År

2019

Byggherre

Kungl. Djurgårdens förvaltning

Totalentreprenör

AROS Water

Byggentreprenör

AROS Water med Stål & rörmontage i Sölvesborg som tillverkare av bron.